úterý 8. října 2013

ZRCADÝLKA


Co budeme potřebovat?

zrcadýlko v dřevěném rámu
akrylové barvy
lepidlo decoupage
ubrousky s vybraným dekorem
bezbarvý lak
(všechny potřebné materiály k výrobě zrcadýlek naleznete v našem "Obchůdku")


Nejdříve si vymysléme, jaký dekor chceme k výrobě zrcadel použít, popř. co by se nám hodilo do místnosti, kam chceme zrcadýlka umístit. Podle toho volíme barvy a dekor. Já jsem vyráběla zrcadla pro moji kamarádku, která má oblibu v levanduli a místnost, do které byly zrcadla určeny je celá levandulová. Takže volba dekoru byla jasná. Proto jsem se rozhodla rám zrcadla natřít bílou akrylovou barvou. Akrylová barva jednak perfektně kryje a bílou jsem zvolila proto, že pomůže vyniknout jemnému fialovému dekoru.

Prvním krokem je natření dřevěného rámu. Abychom mohli začít lepit ubrouskový dekor, tak necháme rám dostatečně zaschnout. K dekoraci rámu použijeme metodu decoupage. Jednotlivé dekory si nastříháme z ubrousku. Jelikož ubrousky bývají 3-vrstvé, musíme od obrázku zbylé 2 vrstvy oddělit.



Jakmile máme vystříhané všechny dekory (ještě před lepením si je rozmístím tak, jak bych je chtěla lepit), tak si vezmeme decoupage lepidlo a štětec (nejlépe nějaký měkký s delším vlasem) a na jednotlivé ubrouskové dekory začneme nanášet decoupage lepidlo. Lepidla nenanášíme zbytečně moc, aby se nám ubrousky nezačaly trhat nebo shrnovat. Jakmile máme ubrouskové dekory nalepené tak, jak jsme chtěli, necháme lepidlo zaschnout. Někdy je třeba ještě okraje obrázků začistit barvou tak, aby nepůsobily jako "nálepky".

Až budeme mít lepidlo dostatečně zaschlé, doporučuji vše ještě jednou přetřít bezbarvým lakem. I když samotné decoupage lepidlo působí jako lak,  je lepší přidat ještš jednu vrstvu pro lepší údržbu výrobku např. na utírání prachu.




A takto vypadal výsledek:




Veselé tvoření!
za tým Všechnokrámu Pavla










Žádné komentáře:

Okomentovat