středa 14. května 2014

Jak jsem začala šít aneb Vánočně nevánoční dárek

Začalo to úplně nevinně. Manželova maminka se mě už začátkem října zeptala, co bych si přála jako vánoční dárek. Já jsem odpověděla, že času je ještě dost a že si to rozmyslím. Úplnou náhodou se mi asi o 10 minut později dostal do rukou leták LIDLu a světe div se, v nabídce měli šicí stroje. Při listování jsem jen tak pronesla, že jsem si vždycky přála šicí stroj a že až budu jednou dospělá :) tak si nějaký koupím. A na to mamka pronesla, že se nemám o nic starat a že mi ho k vánocům pořídí. Pročetla jsem dostupné recenze a všechno vycházelo vesměs 50 na 50 (pozitivní a negativní zkušenosti). Jednalo se o Singer Brilliance 6180.

zdroj: www.singer.ru

O 14 dní později mě překvapila, když po láhvi výborného růžového vína přišla s obrovskou krabicí s tím, že si mám vše vyzkoušet, dokud je stoj v  záruce a že přes Vánoce by na to stejně nebyl čas. V tu chvíli, jsem se zamilovala. Do svého nového stoje, do krásných různobarevných nití, které jsem si nakoupila hned příští den, stejně jako 3 balíčky náhradních jehel.

Když jsem totiž ještě ten večer stroj vybalila, hned jsem ho musela vyzkoušet. Po asi pěti minutách šití dvou látek se ale stroj zasekl. Strašně jsme se lekly, ale nikde nebyla viditelná jakákoli závada. Prošívala jsem přece jen 2 tenké látky ze starého polštáře, to ten stroj přece zvládnout musí, říkala jsem si. Další den jsem se odhodlala k dalšímu pokusu, protože jsem si říkala, že přece nejsem takový nemehlo. Jaké bylo moje překvapení, když se při prošívání starého prostěradla (ne lemů!!, jen obyčejné látky) jehla zlomila (proto ty 3 balíčky nových jehel :)).

Takto jsem to vydržela zkoušet 2 měsíce, než mě v jednom specializovaném obchůdku na šicí stroje paní upozornila, že pokud toto dělá elektronický stroj (a taky jakýkoli jiný stroj), že je to velký problém, protože šicí program, při kterém se jehla zlomí, potom už není správně nakalibrovaný. Upřímně, jsem si trošku oddechla, že to tedy není úplně mojí nešikovností a konečně si přiznala, že chyba asi bude u stroje.

Takže můj vánoční dárek skončil o Vánocích na reklamaci. Jenže v té době už mi v hlavě hryzala myšlenka, že bez šicího stroje už být nechci. Obzvláště, když už jsem vyzkoušela všechny výhody 80ti šicích a vyšívacích programů. A tak jsem začala spřádat plán.

Ideálním řešením celé reklamace by vlastně bylo, kdyby nám vrátili penízky, já si nějaké přidám a koupím si jiný šicí stroj. K mé lítosti jsem věděla, že Singer už to nebude, i když mám stále v podvědomí to, že Singer je přece dobrá značka...bohužel u mně se neosvědčila.

A tak jsem tak slídila a hledala, pročítala různé diskuze a zkušenosti, došla jsem k tomu, že mým novým kamarádem, koníčkem a hlavně, jak mu doma říkáme "BRATREM" se stane šicí stroj Brother innov-´is 35.

A tak se stalo, že jsem si udělala Vánoce v lednu. Šití jsem naprosto propadla. Koupí tohoto stroje, jsem si přilepšila o několik pro mně teď už nepostradatelných funkcí (automatické zapošívání, volba polohy jehly při zastavení, automatické odstříhávání nitě). Skvělý na prošívání hóóódně tlustých vrstev, všechno zvládá naprosto s přehledem, jehly se mi už nelámou a šití se stalo mojí oblíbenou kratochvílí.


13 komentářů:

  1. Mrkněte sem http://www.sici-stroje-overlocky.cz/22-sici-stroje.

    OdpovědětVymazat
  2. dakujem , teraz som tiež pozerala letak a išla som sa pozrieť na recenzie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďakujem, chcel som ho z lidla kúpiť manželke pod stromček...

      Vymazat
  3. Singer mam a budu ho reklamovat, uz nikdy vic, zkousela jsem to pul roku, porad jsem myslela, ze neco delam spatne.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja tento sijaci stroj vlastnim a je tiez z Lidla. Ja s tymto strojom Singer 6180 nemam vobec ale vobec ziadne problemy. Sije vsetko co mu podstrcim. Je to skvely stroj. Ide ako drak. Nedam nan dopustit. Riflovinu sije ako maslo. Pani co tu pisala dostala asi nejaky chybny kus. Takze tak. 100 reci 100 nazorov😀😀😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u mňa podobne, tiež som zatiaľ spokojná (už to budú 2 roky), uvidíme dokedy, šijem len keď mám čas pri 2 deťoch

      Vymazat
    2. Právě je zlevněný v Lidlu a nemůžu se rozhodnout. Věřit, že sáhnu po nevadném kuse, když i kapesníky koupím s dírou, to je trochu odvážné. Tak fakt nevím.

      Vymazat
    3. Dobrý den,

      kamarádka má mechanický Singer, šije na něm hodně a je spokojená. Já jsem měla elektronický a po 2 měsících jsem ho vracela (reklamovala) - můj komentář z dnešního dně. Osobně jsem místo něho uvažovala o Janome Juno E1015 - https://www.sicistroje-shop.cz/janome-juno-e1015?gclid=CjwKCAiAv9riBRANEiwA9Dqv1RlLOa2u3vYbSlQ9CkZPDtdEusie6wx4FGT-teXG4MHOStPNXPIFUBoC2DMQAvD_BwE, ale nakoknec jsem si vybrala Brother, má výborné recenze a zatím se s ním šije jako po másle (mám ho druhý den), oproti Singru je strašně tichý. Jediná nevýhoda je, že nemá úložný boxík na drobnosti a nedá se na něj dát taková ta velká špulka s nití, což u Singru šlo. Osobně si myslím, že je lepší trochu si připlatit, než kupovat ten nejlevnější i když mě ta nízská cena od 1990 Kč taky lákala.

      Vymazat
  5. Hezký blog, jen to písmo se trochu špatně čte...

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj prosím, poradíte mi nějaký dobrý šicí stroj kolem dvou tisíc?
    Podle recenzí a různých doporučení se mi nejvíc líbí asi Singer SMC 8280, s tím asi žádná zkušenost nemáte, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Singer bych nedoporučila, protože je opravdu na náhodě, jaký kus se Vám dostane do rukou. Dříve to byla úžasná značka, která byla zárukou kvality. Teď je výroba někde v Číne a jak jsem psala výše...záleží, na jaký kus zrovna narazíte. Můžete mít štěstí a dostat bezproblémový stroj, který Vám bude sloužit hodně let nebo naopak padnete na kus (jako já), se kterým se budete jen a jen trápit. Kolem dvou tisíc obecně asi moc kvalitní stroj nepořídíte (bohužel), lepší stroje začínají na čtyřech tisících-ale to už jsou fakt stroje, se kterými se pěkne pracuje a šití je radost. Takže jsem Vám asi moc neporadila :) ale moje zkušenost je takováto. Já jsem si pořídíla Brother a jsem s ním naprosto spokojená, je to úžasný stroj, který zvládne hodně věcí. Nedávno jsem k němu přikoupila overlockového brášku, ale ten zatím čeká na pořádnou příležitost :) Přeji šťastný výběr a pěkné podzimní dny! Pavla

      Vymazat
  7. Dobrý den,

    měla jsem se strojem přesně stejný problém. Taky byl koupený v Lidlu. Jsem začátečník, tak jsem si nebyla jistá, jestli nedělám chybu já. Již ze začátku se mi stroj zasekával u programu 2 nebo 3 a zlomila se mi při něm jehla. Pokaždé do udělalo strašný zvuk, takže jsem se již předem bála, že se to bude opakovat. Pak jsem to zkusila znovu (stejný program) a opět to samé. Stroj měl problém prošít místo, kde byla látka složená. Šítí prostěradla bylo s normálním stehem v pořádku, ale u některých stehů byl problém. Fleece stroj sice zvládnul, ale nedá se říct, že s lehkostí. Když jsem ho reklamovala, tak mě z Lidlu poslali do servisu, kerý na dané adrese nesídlí (VSM Singer s.r.o.,Roztylské nám. 14100,Praha), nikto tam ani nebere telefon, takže na to pozor. Na základě této zkušenosti jsem stroj proslala přes PPL a odstoupiala od smlouvy, peníze mi vrátili a dnes už mám nový stroj a je to něco úplně jiného, šije krásně, je tichý a vše vypadá v pořádku. Důvodem vrácení stroje byla i skutečnost, že za 2 měsíce jsem zlobila 6 jehel a při posledním se ulomilo automatické navlékání nitě a když jsem zkoušela navlékat ručně, tak se mi stále vyvlékala (možná špatný postup z mé strany). Osobně si myslím, že za elektronický stroj je asi třeba zaplatit více, aby byl dobrý. Teď mám mechanický a vypadá to nadějně. Nutno ještě říct, že známá má mechanický Singer a je s ním spokojená. Šije na něm hodně a není s ním žádný problém.

    OdpovědětVymazat
  8. What is the most popular video slot machine? - DrmCD
    The most 용인 출장마사지 popular video slot machine is the RTP 태백 출장마사지 of 96.51% and the most common slot machine in terms of 충주 출장샵 RTP. Here is a video 상주 출장안마 slot 대전광역 출장안마 machine

    OdpovědětVymazat